Van Balk richting Workum

In Balk bleef het vannacht nog een tijdje onrustig met langsvarende bootjes. Vandaag begint het op uitslapen te lijken,  de eerste geluiden op de boot zijn pas rond 7.45 uur. Overigens is er vannacht nog wel een kleine muggenjacht geweest, Pim had rond een uur of 5 last van een mug. Dianne heeft die mug weten te arresteren, waarna er weer verder werd geslapen. Het douchen was van de boot afrollen het douche gebouw in, dus dat was makkelijk. Daarna richting Balk, bij de supermarkten langs, de Hema en de bakker. Achter op het dek was het alweer warm, maar gelukkig af en toe klein beetje een windje. In ieder geval weer lekker ontbeten met elkaar, en natuurlijk weer tijd voor de kadotjes voor de kidz. We hebben vannacht niet aan de stroom gelegen, de accu is ongeveer voor de helft leeg. Die moet vandaag tijdens het varen maar weer opladen.

 

Vandaag het tochtje van Balk naar Workum voor de boeg. We willen in Workum liggen, zodat we kort bij het centrum zitten. We vertrekken rond half twaalf uit Balk, en gaan het Slotermeer op richting Woudsend. Het is rustiger op het Slotermeer dan de afgelopen dagen, maar dat komt natuurlijk door dat het weekend nu voorbij is. In Woudsend hebben we onze eerste brug. Dit levert vertraging op. Er lijkt een probleempje met de brug, hij geeft soms dubbel rood, alsof hij niet bediend wordt, en de brugwachter laat hem een stukje open en dicht gaan, en geeft dan nog eens weer dubbel rood. Er zijn al boten die weer keren. Wij wachten het toch even af, en dat wordt beloond, na een tijdje volgt toch groen-rood, er gaat dus bediend worden. Er zit een schouwtje voor ons, die niet erg soepel vaart. Veel aanwijzingen, weinig resultaat. Een eindje na de brug kunnen we er gelukkig voorbij.

 

We gaan het Heegermeer op richting de Fluessen, en buigen dan af richting Gaastmeer. Vlak voor Workum nog een spoorbrug, de brug over het Klifrak, en dan varen we Workum binnen. Hier hebben we ook nog twee bruggen. Na de tweede brug proberen we aan te leggen. Uiteindelijk vinden we een plekje kort voor de derde brug. We leggen aan, en krijgen al vrij snel commentaar van een “ervaren” zeiler die aangeeft dat we hier niet mogen liggen, dat staat immers ook op het bord. Wij hadden dat bord ook wel gezien, maar volgens ons betekende dat bord heel wat anders. We vragen het aan de brugwachter. Die komt bij ons, en bekijkt de situatie. Volgens hem is er niks aan de hand, het bord heeft er niks mee te maken, en zouden we hier kunnen liggen, er is echter direct na de brug een haventje met boxen waar nog voldoende plek is, en dan hebben we ook stroom. Dat lijkt ons een nog beter idee, dus we gooien weer los, en gaan nog een brug verder.

 

Hier is inderdaad een mooi klein haventje met ruime boxen, waar we prima kunnen liggen. Is ook nog leuker voor de jongens om te zwemmen. We leggen hem aan, en de jongens staan al weer met de Friesche zwembroeken klaar. Ook voor Gijs is er zowaar waterpret, er is hier een leuk fonteintje waar hij in zijn zwembroek onder door kan lopen. Annelotte gaat nog Workum in om voor Gijs een waterpistool te kopen. Ze komt ook bij de Action, en daar blijken ook Unicorns te zijn. Dus daar komt er ook een van richting de boot, waar Bas en Pim met zijn beiden op kunnen zitten in het water. Annelotte en Dianne gaan nog even in Workum winkelen, de rest blijft op de boot.

 

Annelotte heeft een korte broek gescoort voor Henk, maar helaas, zoals we hier op de boot al hadden gemeld aan Henk, was deze te klein. Dianne heeft een jurkje gescoort. Annelotte en Dianne hebben gereserveerd bij Folkerts om te eten, daar lopen we tegen 18:00 uur naar toe. We liggen echt super dicht bij het centrum. Pim heeft voor de verandering weer patat met curry, Gijs daarentegen heeft vandaag een pannenkoek. We eten allemaal lekker, en gaan na het eten weer richting de boot. We gaan achter en achterop de boot zitten, er wordt nog een spelletje gedaan, en de hengel wordt er nog ingegooid. We verkennen nog waar de supermarkt zit ter voorbereiding op morgenochtend, en zien ook dat er wel weer een boot ligt op de plek waar we vanmiddag eerst lagen. En langzamerhand vertrekt iedereen weer richting de kooi.

 

Groeten vanuit Workum.