Richting Balk

Tegen een uur of zeven is er weer activiteit op de boot, Pim en Gijs zijn wakker. De rest van de boot volgt. Er wordt weer gedoucht en dergelijke, waarna Annelotte, Dianne, Pim en Bas richting de Spar gaan voor het ontbijt en verdere benodigdheden. Weer lekker met elkaar ontbijten achter op de boot. Het koffie zetten op de boot is nog een heel circus, er is iets mis met het apparaat of de filterzakjes, want als je er niet bij blijft, dan komt er zoveel water in het filter dat het overstroomt, met koffiedik onder in de koffie tot gevolg. Maar door regelmatig uit en aan te schakelen kun je dit een beetje in de hand houden. Dit klusje is vandaag uitstekend uitgevoerd door Henk.

 

Vandaag gaan we richting Balk, een route van ongeveer 2 uur, dan kunnen we mooi op tijd in Balk zijn, om in Balk zelf te gaan liggen, anders is het best ver lopen. Rond 11:15 gooien we de trossen los, en vetrekken we uit Echtenerbrug. We zien onderweg nog een zeilboot een beetje op een rare plek liggen, en de mensen staan er wat onbeholpen bij. Daarna zien we dat ze op de grond zijn gelopen, ze kunnen geen kant meer op. Er is al hulp bij, dus dat gaat vast goed komen. We hebben twee bruggen onderweg, bij de Follega sloot, en in Sloten. Hier hebben we bij beiden geluk, ze worden direct bedient, we hoeven niet te wachten. Bij de brug in sloten is de brugwachter nog in de weer met het klompje voor het bruggeld.

Vanaf het Slotermeer varen we via de Luts naar Balk. We komen langs de Lutsmond waar we in het verleden wel eens hebben gelegen, en waar Gijs en Antje nog wel eens met de camper hebben gestaan. We zien dat het in Balk al druk is, maar er is nog een plekje vlak bij de voorzieningen (douche/wc) op 190 meter vanaf de chinees waar we altijd eten. Prima dus. Bij het aanleggen komen we net een punt te kort om de boot vast te leggen, zodat er nog een draaispit gebruikt moet worden. Eerst zijn we bang dat die niet echt pakt in de droge grond, maar dat valt toch mee.

 

De jongens willen gelijk de Friesche zwembroeken weer aan om te zwemmen, wat hier prima kan. Het water ziet er hier erg helder uit. Ze gaan weer lekker tekeer met hun opblaas banden. Henk en Bert lopen naar Balk om even een biertje te pakken, het wordt een Gulpener Ur-Weizen. Smaakt goed. Nadat de jongens zijn uitgezwommen gaat Bas nog vissen, en weet er 2 te vangen. Rond 16.00 uur krijgen we nog visite, Annet en Sytse-Jaap komen langs, die wonen hier in Friesland, en zagen dat we in de buurt waren. Het is gezellig, en het is voor dat we het weten 18:00 uur, de tijd waarop we hebben gereserveerd bij de chinees. Pim en Gijs doen goed mee bij de chinees, beide willen ze patat met curry. Het blijken hele lekkere patatjes, want ze zijn ze op. De rest gaat voor het meer chinees achtige. We eten er allemaal lekker, en velen maken gebruik van de toilet, omdat hier zo’n toilet is met een automatisch reinigende toiletbril. Toch wel leuk om te zien.

Na het eten weer terug naar de boot, waar de jongste matroos direct naar bed gaat. Bas en Bert gaan nog vissen, en vangen er nog één. Nog wel regelmatig beet, maar het lukt niet om er meer te vangen. Achter op dek worden er nog weer spelletjes gedaan, wordt er natuurlijk nog wat gedronken, en later op de avond moet de pot kaarten (duizendjagen) nog afgemaakt worden. Dit lukt, en de winnaar is Dianne. Dan is het wel weer mooi geweest voor vandaag, en vertrekt iedereen zo zachtjes aan weer richting de kooi.

 

Groeten uit Friesland van de familie Bossink!